La Fisioteràpia és una alternativa terapèutica no farmacològica per pal·liar els símptomes de múltiples dolences, tant agudes com cròniques, que poden afectar el nostre organisme. Així doncs, amb el tractament adequat retornarem l’harmonia funcional que s’ha vist alterada a causa d’una afectació en el nostre sistema múscul- esquelètic.
Els tractaments davant les alteracions traumàtiques poden ser deguts a:
- Trencaments fibril·lars: lesió muscular que es produeix després d’un estirament forçat i que dóna lloc a una elongació excessiva mentre el múscul encara està en contracció i trenca algunes fibres musculars.
- Esquinços: estripada, distensió o estirament excessiu d’un lligament. Es produeix a causa d’un moviment brusc, caiguda, una forta torsió de l’articulació, que fa superar la seva amplitud normal. Els esquinços causen dolor, inflamació i impotència funcional. El temps de recuperació és variable segons quina sigui la gravetat i la cronicitat de la lesió.
- Tendinitis: inflamació del tendó, degut a la repetició de moviment i males postures tan en el treball com en l’esport que provoca dolor, rigidesa i empitjora amb el moviment.
- Capsulitis: la capsula articular s’inflama, s’aprima, i es disminueix la mobilitat activa i passiva de l’articulació, que inclús pot portar fibrosis en els teixits. Aquesta capsulitis pot presentar-se amb edema, canvis amb la textura, temperatura o color de la pell. Si aquesta lesió es tracta amb exercicis actius i passius, combinació de teràpies amb escalfor. Amb un treball constant pot recuperar-se molt bé.
- Distensió muscular: esquinçament parcial o complet de fibres musculars, aquestes es trenquen en menor o major quantitat, depenent de la violència del gest causant de la lesió. Les distensions musculars es produeixen degut a una sobrecàrrega dinàmica, amb la qual la causa més típica és una contracció violenta amb estirament excessiu simultani. És a dir, hi ha una tensió excèntrica contra una de concèntrica.
- Contractures: augment del to muscular de manera continuada i involuntària. Quan un múscul o grup muscular està sotmès a un intens treball i arriba a la fatiga, no l’hi dona temps entre contracció i contracció a relaxar-se, apareixent la contractura. Els símptomes que tenim quan patim una contractura són; increment del to muscular, escurçament del múscul, minimització del metabolisme, reducció de la capacitat de rendiment, dolor a la pressió i/o a la tensió per contracció, inflamació de la zona afectada, entre d’altres.
Els tractaments davant alteracions de la columna i alteracions posturals:
- Cervicàlgies: dolor a la zona de les cervicals, només és un símptoma. A partir d’aquí, s’ha d’ observar el motiu d’aquest dolor particularment en cada pacient ja que pot ser per molts motius; males postures, postures mantingudes a la feina, molta estona a l’ordinador, un antic accident de trànsit, un esforç fet amb mala positura, etc. Un cop identificada la causa del dolor es fa tractament per evitar que la lesió empitjori i sigui crònica.
- Dorsàlgies: dolor a la zona dorsal o toràcica degut a varies causes, poden ser per deformitats de la columna, tipus cifosis (giba), un dors pla, escoliosi, per mantenir postures incorrectes, o per esforços inadequats. El dolor normalment és a la zona lligamentosa o muscular i pot provocar desequilibris a tota la columna tanmateix, alterar la correcta mobilitat de la resta de l’esquena. Això pot passar sí el problema s’origina a nivell cervical, dorsal o lumbar. A més a més, el dolor a nivell dorsal també altera el moviment respiratori. Un cop feta l’exploració seria adient començar el tractament adequat amb un treball global de tota la columna per tenir uns millors resultats, doncs s’ha de rearmonitzar tota la cadena muscular posterior per no tornar a recaure.
- Lumbàlgies: És un dolor que es localitza a la part baixa de la columna. Quan el dolor lumbar s’escampa amb un dolor intens significa que hi ha irritació del nervi ciàtic i llavors és una lumbociatàlgia. Nosaltres el que fem es una valoració i exploració d’aquesta zona i de la resta de la columna per veure l’origen del problema i posar tractament per eliminar el dolor i prevenir per que no torni a aparèixer.
- Escurçaments d’isquiotibials: molt comú en els més petits que fan esport intens, es tracta d’un escurçament de la musculatura posterior de les cames i impedeix un creixement harmònic. A la llarga provoca un desequilibri muscular.
La fisioteràpia és una disciplina que ofereix tractament a través de mitjans físics, exercici terapèutic, messoteràpia i electroteràpia; el seu objectiu és curar, recuperar i adaptar a persones amb disfuncions somàtiques, psicosomàtiques i orgàniques. Mitjançant la fisioteràpia es poden tractar lesions musculars i articulars (cervicals, lumbars, artrosi, artritis, reuma, fibromiàlgia …) i també és útil a nivell preventiu, per reduir la probabilitat de patir lesions esportives.
Com podeu veure, les tècniques de la fisioteràpia us poden ajudar molt, sigui per a la preparació muscular i prevenció de lesions en l’esport, bé sigui per tractar el dolor muscular i articular, bé sigui per a la recuperació després d’una lesió o operació.
Si ho necessites contacta amb Centre Mèdic Sant Martí, la nostra fisioterapeuta avaluarà el teu cas particularment i dissenyarà un pla d’acció a mida per a la teva recuperació.
? Gaudeix del teu temps cuidant-te ?