Hipertensió arterial

Com reduir la hipertensió arterial

La hipertensió és una patologia crònica especialment greu perquè no sol manifestar uns símptomes clars. Aquest fet impedeix un diagnòstic precoç i l’inici d’un tractament adequat que eviti les severes conseqüències que en l’organisme pot arribar a tenir.

Precisament, la hipertensió arterial es considera com un dels factors de risc en problemes coronaris com a insuficiència cardíaca o infart, així com en el cas de ictus, hemorràgies cerebrals, arterioesclerosis o insuficiència renal. I, malgrat això i que existeixen tractaments correctius i mitjans de detecció precoç, continua sent un gran problema de salut pública.

Prevalença i diagnòstic de la hipertensió arterial

La major preocupació dels especialistes és que bona part de la població que sofreix hipertensió arterial està sense diagnosticar. Així i tot, els estudis apunten al fet que més d’un 42% de la població adulta espanyola és hipertensa, amb una major prevalença en homes que en dones. Però el realment preocupant és que més d’un 37% dels quals sofreixen la patologia no ho saben.

I, no obstant això, el diagnòstic és senzill. En el cas d’aquestes persones que ja pateixen hipertensió arterial basta un simple mesurament, a vegades acompanyada d’una anàlisi de sang i d’orina i d’un electrocardiograma, per a diagnosticar la malaltia.

Però, fins i tot encara que aquesta no hagi manifestat símptomes, és possible avaluar el risc que en un futur la persona desenvolupi hipertensió arterial per a prendre d’aquesta manera mesures preventives. Aquest risc es pot mesurar gràcies a una anàlisi genètica. Cal no oblidar que aquesta patologia té un component hereditari, que pot veure’s agreujat per estils de vida poc saludables o determinats factors ambientals.

Aquest tipus de proves estan especialment recomanades per a persones amb antecedents familiars d’hipertensió arterial, que pateixen problemes cardiovasculars, que porten una vida sedentària, que sofreixen d’estrès o ansietat o que mantenen hàbits com el tabaquisme o una ingesta elevada d’alcohol.

Analitzant diferents variants genètiques i creuant els resultats amb els hàbits de vida del pacient, aquestes anàlisis permeten valorar el risc de la persona de patir en un futur hipertensió arterial. I mai cal oblidar que la prevenció és sempre la millor arma per a lluitar contra la malaltia. I en Clínica Sant Martí oferim la possibilitat de sotmetre’s a aquesta prova.

Tractaments i hàbits de vida

Quan hi ha un diagnòstic d’hipertensió arterial, el tractament passa per controls periòdics i per fàrmacs que ajudin a regular els seus nivells. És important seguir sempre les recomanacions mèdiques, ja que un deficient control pot derivar en problemes de salut i patologies molt sèries.

I, tant si la hipertensió ja ha estat diagnosticada com si hi ha indicis que portin a pensar que pot desenvolupar-se en un futur, els hàbits de vida són essencials:

– Alimentació: és un dels factors que més influeixen en el desenvolupament d’hipertensió arterial. Portar una dieta sana i equilibrada és essencial, convé limitar el consum de greixos, sucres i, de manera molt especial, de sal.

– Esport: realitzar diàriament algun tipus d’exercici, encara que sigui lleuger, també ajuda a mantenir la hipertensió arterial a ratlla.

– Evitar l’estrès: la forma de vida actual comporta uns elevats nivells d’ansietat que també poden contribuir a cronificar la hipertensió arterial. Evitar situacions estressants i aprendre tècniques de relaxació és essencial per a evitar-ho.

– Abandonar hàbits nocius, especialment tabac i alcohol.

Una cosa tan simple com cuidar-se canviant lleugerament els hàbits de vida ja és important per a prevenir i per a reduir la hipertensió arterial. Però, abans, tots hauríem de realitzar-nos controls periòdics o destinats a una detecció precoç. Si és una qüestió que et preocupa, recorda que al Centre Mèdic Sant Martí et podem ajudar a diagnosticar i tractar aquesta malaltia.

 

Contacte amb nosaltres

 

Scroll al inicio
Ir al contenido