Amigdalitis

Què són les amigdalitis?

Les amigdalitis són infeccions de la gola que afecten les amígdales, uns òrgans situats a la part posterior de la boca. Les amigdalitis poden causar:

  • Inflamació i envermelliment de la faringe i les amígdales
  • Dolor de gola i dificultat per empassar
  • Febre i malestar general
  • Augment dels ganglis del coll
  • Mal alè

Quins són els tipus d’amigdalitis?

Hi ha dos tipus principals d’amigdalitis: les víriques i les bacterianes.

  • Les amigdalitis víriques són les més comunes i solen ser més lleus. Es produeixen per la infecció d’un virus, com el del refredat o la grip. Els símptomes poden incloure una gola molt vermella, amb o sense vesícules, moc, esternuts i tos. Aquestes amigdalitis no es tracten amb antibiòtics, sinó amb mesures de suport com beure líquids, prendre analgèsics….. Solen millorar en uns dies i no solen tenir complicacions greus.
  • Les amigdalitis bacterianes són menys freqüents però més greus. Es deuen a la infecció d’una bactèria, normalment el Streptococcus pyogenes. Els símptomes poden ser febre alta, dolor intens de gola, mal alè i plaques de pus sobre les amígdales. Aquestes amigdalitis requereixen tractament amb antibiòtics per evitar complicacions com la faringitis estreptocòccica, l’abscés periamigdalar o la febre reumàtica. El tractament sol durar uns 10 dies.

Com es diagnostiquen les amigdalitis?

El diagnòstic de les amigdalitis es basa en la història clínica, l’exploració física i, si cal, un test de diagnòstic ràpid. Aquest test consisteix en prendre una mostra de saliva de la gola amb un bastonet i obtenir el resultat en uns minuts. El test permet diferenciar si l’amigdalitis és vírica o bacteriana i, per tant, si cal o no administrar antibiòtics. El nostre centre disposa d’aquests tipus de test. Davant del dubte, no ho dubtis, consulta’ns.

 

Scroll al inicio
Ir al contenido