Aliments processats i ultraprocessats

Aliments processats i ultraprocessats.

 

Els aliments processats són aquells que s’han modificat per conservar-los millor o per millorar el seu sabor, per canviar la textura o bé per fer-los més atractius, però que encara conserven la matèria primera bàsica. S’hi ha afegit sucre, sal, greixos, midons, etc. La majoria tenen 2 o 3 ingredients, i se’ls hi apliquen processos de conservació o de cocció; per exemple, verdures, llegums i fruita en conserva, fruita seca salada, carns curades i fumades, peix en conserva, formatges, pa…

 

Els aliments ultraprocessats són aquells que tenen molts ingredients artificials i additius, els quals s’han fabricat industrialment i estan dissenyats per a ser consumits fàcilment. Solen tenir llistes molt llargues d’ingredients, amb molt poca, o gens, matèria primera bàsica (fruites, hortalisses, ous, llet, peix, llegums, cereals i farines, fruita seca, etc.) i també tenen els components que s’utilitzen en els aliments processats: sucre, olis i greixos, sal, antioxidants, estabilitzants i conservants. A més, contenen substàncies i additius que, encara que són segurs, serveixen únicament per potenciar o modificar els gustos i els aspectes sensorials del producte; com per exemple, caseïna, lactosa, sèrum, greixos hidrogenats, proteïnes hidrolitzades, maltodextrina, xarops i altres edulcorants, colorants, saboritzants, antiaglomerants, emulsionants, etc. Habitualment tenen gustos molt intensos, envasos i embalatges molt atractius, i van dirigits a un grup molt concret de la població; per exemple, begudes ensucrades com ara refrescs, sucs o batuts industrials, snacks salats com ara patates de bossa i d’altres, cereals d’esmorzar amb sucre afegit, xocolata o altres cobertures, pastissos i galetes industrials fets amb farines refinades, greixos hidrogenats i additius, salses i adobs industrials com ara ketchup, maionesa o mostassa, embotits i altres carns processades com frankfurt, mortadel·la, hamburgueses, pizzes, lasanyes i altres plats preparats congelats o refrigerats.

 

Els efectes del consum d’aliments ultraprocessats poden ser perjudicials per a la salut. Segons diversos estudis, el consum habitual d’aquests aliments es relaciona amb una pitjor qualitat de la dieta i un major risc de patir malalties com la hipertensió, la diabetis, l’obesitat i alguns tipus de càncer. Per això, es recomana reduir el consum d’aquests productes i optar per una alimentació més saludable i equilibrada.

 

Per identificar si un aliment és ultraprocessat o no, es poden seguir alguns criteris. Per exemple, es pot mirar la llista d’ingredients i veure si té molts components artificials o additius que no són propis dels aliments frescos o mínimament processats. També es pot observar si el producte té un aspecte, un gust o una textura que no es corresponen amb l’aliment original, o si està dissenyat per a ser consumit sense cap preparació prèvia.

 

Alguns exemples de productes que no són ultraprocessats són:

 

Aigua, llet, cafè o infusions sense sucre afegit, fruita fresca o seca sense sal ni sucre afegit, verdures i hortalisses fresques o congelades sense salses ni conservants, llegums secs o en conserva sense sal ni greixos afegits, arròs, pasta, quinoa o altres cereals integrals sense additius ni aromes artificials, pa integral amb farina de blat o altres cereals sense sucre afegit, formatges frescos o curats sense additius ni colorants, peix o carns fresques o congelades sense salmorra ni conservants.

Scroll al inicio
Ir al contenido