Consells pels nostres peus amb l’estiu.

Amb l’arribada de l’estiu els peus «pateixen». Els raigs de sol i les altes temperatures conviden a descobrir una part del nostre cos que ha estat oculta durant deu llargs mesos: els peus. Acostumats a portar mitjons i calçat tancat durant tant de temps experimenten un canvi dràstic. Davant d’aquesta situació, els experts recorden que els peus són una de les extremitats que més pateixen en els dies de platja i recomanen prestar especial cura en els mesos d’estiu.

 

En aquest calorós context, el Col·legi Oficial de Podòlegs d’Euskadi vol llançar una sèrie de consells senzills i pràctics per tenir cura dels peus durant aquesta època estival:

 

És molt important hidratar adequadament els peus i no caminar descalç en piscines ni banys públics. Els peus queden exposats al sol per primera vegada en uns deu mesos. Situació que els fa especialment vulnerables a les cremades. A més, s’ha de prestar especial atenció al dors del peu, ja que és una zona que sol deixar-se desprotegida i pot precisar protecció mitjançant cremes protectores solars per evitar cremades a la pell.

 

En aquest context, els podòlegs i podòlogues de l’Euskadi subratllen que en la mesura del possible no cal caminar descalç en piscines ni banys públics perquè són llocs de contagi potencials de fongs o altres afeccions.

 

Utilitza calçat amb subjecció al turmell i ben ventilat

 

El millor calçat per a aquesta estació serien xancletes i sandàlies subjectes al peu. Gran part del calçat usat en aquesta època estival no reuneix les característiques adequades per als peus: manca de subjecció, soles massa fines, etc.

 

No deixar d’usar mitjons de manera brusca i aplicar productes antitranspirants

En abandonar els mitjons, el peu queda més exposat a rascades i butllofes, ja que el mitjó de cotó absorbeix la humitat del peu generada per la transpiració i evita la maceració del mateix. D’altra banda, amb la calor augmenta la sudoració corporal i especialment en els peus. Aquesta situació pot prevenir fent servir productes antitranspirants. Un podòleg pot aconsellar quin és l’idoni per a les diferents característiques.

 

Tallar les ungles sempre rectes i no actuar sobre la pell amb objectes punxants o tallants

 

A l’hora de tallar-se les ungles el més recomanat és tallar-les en recte, evitant arrodonir les cantonades ja que així es preveu, en el possible, que es clavin o causin dolor. D’altra banda, des del Col·legi Oficial de Podòlegs del País Basc expliquen que en el cas dels pacients diabètics o amb problemes severs de circulació sanguínia en les extremitats inferiors, han d’evitar de totes totes l’aparició de ferides als peus.

Evitar sola plana i optar per talons

 

Les sabates baixos no tenen elements que permetin l’amortiment dels cops que es produeixen en caminar, de manera que el peu rep impactes contínuament. Per això, el recomanat és utilitzar calçat amb un taló de 2 a 3 centímetres com a màxim, ja que d’aquesta manera es reduiran els impactes i es millora la posició del peu i del cos tant al caminar com en romandre dempeus.

 

Més enllà d’aquestes recomanacions, el peu necessita cures durant tot l’any i no només quan cal ensenyar-los. Els peus requereixen d’una, dues o diverses revisions amb un especialista. Més si hi ha algun tipus de patologia.

Scroll al inicio
Ir al contenido