Cal antibiòtic davant un mal de coll?

La faringoamigdalitis aguda és habitualment un procés autolimitat que es resol sense tractament específic en 8-10 dies i la febre desapareix en 3-5 dies. L’amigdalitis aguda pel EBHGA (Estreptococ Beta Hemolític del Grup A) és la principal indicació per a tractament antibiòtic ja que redueix la durada dels símptomes, escurça el període de transmissió i disseminació en la comunitat (els cultius es negativitzen a les 24 hores en el 80% dels pacients) i prevé l’aparició de complicacions supuratives (abscés periamigdalí, retrofaríngi, sinusitis) i postestreptocóciques (febre reumàtica i glomerulonefritis aguda).

L’amigdalitis aguda per EBHGA és més freqüent a la tardor i hivern. La faringitis bacteriana sol manifestar-se amb dolor faringi intens d’aparició brusca, associat a dificultat per empassar; febre d’entre 39-40,5 ° C, malestar general i cefalea. El pacient pot referir inflamació ganglionar o dolor a la part anterior de l’coll en relació amb adenopaties.

Els criteris de Centor són dels més coneguts i validats per reconèixer la amigdalofaringitis bacteriana tributaria de tractament amb antibiòtic. Inclouen: exsudat amigdalar, adenopaties anterocervicals, febre i absència de tos.

Al Centre Mèdic Sant Marti hem incorporat  i saber si, cal o no, tractar amb antibiòtic aquest mal de coll.

Scroll al inicio
Ir al contenido