PATEIXES INSOMNI?

Pateixes insomni?

nen_dormint

Al Centre Mèdic Sant Martí tenim el tractament que t’ajudarà a superar aquest desequilibri: L’ACUPUNTURA.

En medicina és coneix per insomni la incapacitat per part de la persona de conciliar la son o de mantenir-la durant tota la nit, disminució del temps de son (dormir poques hores, despertar-se molt d’hora) i la sensació de que el son no ha estat reparador.

Habitualment les persones adultes hauríem de dormir entre 7-8h sense interrupcions per poder gaudir d’un son reparador.

Existeixen dos tipus d’insomni: 

  • Insomni agut o transitori: És de poca durada, màxim 3 setmanes , habitualment és degut a l’estrès, l’angoixa, el cansament físic,  el consum de begudes estimulants, el procés de dol, etc.
  • Insomni crònic: És de llarga evolució, pot durar fins i tot anys i pot ser degut a depressions, ansietat i altres malalties com hipertiroïdisme, fibromialgia, Parkinson, malalties que impliquen dolor, etc.

Si una persona té insomni durant molt temps pot tenir altres problemes físics i mentals com el cansament, les taquicàrdies, la irritabilitat, la pèrdua de concentració, la pèrdua de memòria, etc.

Degut a això és molt important tenir-ne cura i prendre les mesures oportunes per millorar-ho.

Un dels possibles tractaments de l’ insomni és l’acupuntura.

En Medicina Tradicional Xinesa es considera la nit com el moment més YIN del dia (foscor,  quietud, fred…) i el dia com la situació més YANG (claror, llum, moviment, calor…).

Durant el dia la nostra activitat (situació YANG) fa que es vagi consumint tot el YIN, i l’única manera de recuperar-lo és amb el repòs que realitzem a la nit quan dormim i quan descansem. Dormir bé a la nit ens ajuda a recuperar el YIN i així tenir el cervell totalment obert per afrontar el dia de nou.

En Medicina Xinesa, quan patim d’insomni, diem que tenim un desequilibri energètic a l’element foc (aquest, és un dels 5 elements de la medicina tradicional xinesa) on hi predomina la situació YANG, és a dir, tenim un excés de YANG amb un dèficit de YIN de cor.  Per tant, el que haurem de fer serà equilibrar aquesta situació i sedar o disminuir amb punts d’acupuntura l’ excés de YANG de l’element foc. A més, s’haurà de tonificar el YIN de cor.

Aquest tractament també es pot acompanyar d’auriculoteràpia.

Lídia Martí (DUE  Infermeria i acupuntora)

Scroll al inicio
Ir al contenido