L’ENVELLIMENT CUTANI

La cara és la primera zona del nostre cos en mostrar els signes d’envelliment: arrugues, flacciditat, pèrdua de textura, taques, imperfeccions, etc. Conèixer els canvis que es produeixen a la pell al llarg dels anys i anticipar-nos a aquests és fonamental per prevenir els efectes de l’envelliment i recuperar una pell saludable i jove.

Les causes de l’envelliment cutani són per diversos factors i afecten a cada persona de manera diferent. Els factors naturals (la morfologia de la pell i el propi envelliment de l’organisme degut al pas del temps) que contribueixen a l’envelliment de la pell no són els més invasius ni els que acceleren més aquest procés, sinó que amb una proporció bastant més elevada d’invasió i acceleració d’envelliment trobem els factors mediambientals o geogràfics. L’exposició solar, l’alimentació no saludable i inadequada, el tabac, la manca d’esport o l’alcohol, provoquen l’aparició del fotoenvelliment cutani. A més, d’una forma menys invasora però no menys important, l’estrès també afecta a l’envelliment de la nostra pell, entre d’altres coses. Les causes de l’envelliment poden aparèixer per separat o en combinació.

Les conseqüències de l’envelliment del teixit cutani són canvis en l’aparença i funció de la pell. Apareixen i s’accentuen les arrugues, la pell es torna més apra i vulnerable, apareixen taques vermelles o fosques i més imperfeccions, es perd elasticitat i textura i augmenta la flacciditat d’aquesta.

envelliment_cutani

Les arrugues en el procés de l’envelliment cutani

Les arrugues de la pell de la cara són el resultat del procés normal de l’envelliment del teixit cutani i de la gesticulació repetida. És per aquests dos motius que les diferenciem en dos tipus: Les arrugues d’expressió i les arrugues generades pel pas del temps.

  • Arrugues d’expressió: Els éssers humans ens expressem realitzant moviments que provoquen la contracció i relaxació de les cèl·lules de la dermis i dels fibroblastes. Amb la repetició d’aquests moviments facials, la pell perd la capacitat de tornar al seu estat original, o sigui, els fibroblastes ja no es relaxen, de manera que el teixit cutani queda contret, formant-se l’arruga d’expressió permanent. Aquest tipus d’arrugues es comencen a notar a partir dels 30 anys i amb el pas del temps es fan més profundes i visibles. Les zones on hi ha més arrugues d’expressió són: al front, al voltant dels ulls (potes de gall), al voltant del nas i sobre el llavi superior (codi de barres).
  • Arrugues generades pel pas del temps: Les diferenciem de tres maneres:
    1. Arruga de trama: en una pell jove l’estat corni està format per una trama de línies que es creuen de manera ordenada, creant formes romboïdals. Amb els anys es perd aquest entramat, i es desordena, de manera que es formen les arrugues.
    2. Arruga de laxitud: amb l’edat la pell perd turgència, i es formen plecs per relaxació musculocutània.
    3. Arruga de posició: amb l’envelliment, les fibres de col·lagen i d’elastina es degeneren, de manera que els plecs del teixit cutani no tenen capacitat de tornar al seu estat original.
Scroll al inicio
Ir al contenido