L’aigua, engreixa?

L’aigua no té calories, per tant, el seu consum no ens farà ni guanyar pes ni perdre’n. Tampoc té importància si aquest consum es fa abans, durant o després dels àpats.

L’organisme obté aigua a partir de la beguda, dels aliments i de l’aigua metabòlica (la que es produeix als teixits a partir de l’oxidació), i la perd per l’orina, la femta i l’evaporació (pulmons i pell). Per mantenir un equilibri entre la ingesta i la pèrdua d’aigua, l’organisme té una sèrie de mecanismes complexos que estan destinats a fer que el volum i la distribució de l’aigua intra i extracel·lular es mantinguin constants.

D’altra banda, si volguéssim modificar aquest equilibri hauríem d’actuar almenys sobre un dels seus components (la ingesta o la pèrdua). Si reduíssim la ingesta, l’organisme actuaria disminuint l’eliminació, i si intentéssim augmentar l’eliminació (per exemple, amb un diürètic o laxant), l’organisme perdria aigua, però no pas greix (que és el que realment volem perdre).

Així, la quantitat d’aigua diària recomanada pot estar al voltant d’un i mig a dos litres, per mantenir aquest equilibri intern, i es desaconsella l’ús de diürètics o de laxants com a mètode per perdre pes.

Preguntes més freqüents sobre l’aigua i la dieta

L’aigua engreixa?

No. L’aigua no té calories i només conté alguns elements minerals. Té un component neutre i no fa augmentar el pes.
Es pot prendre aigua amb els menjars?

Sí. L’aigua no varia l’absorció dels aliments.
L’aigua aprima?

No. L’aigua no té calories ni té cap efecte sobre el pes. Moltes vegades pensem que el fet de beure aigua aprima perquè augmenta el volum d’orina, però és només a conseqüència de l’increment de la ingesta.
L’aigua amb gas engreixa?

No. L’anhídrid carbònic, que és el que s’afegeix a l’aigua per obtenir el gas, no engreixa. Les persones que han de fer una dieta baixa en sal no n’haurien de beure perquè és rica amb sodi.
Per què es recomana beure força aigua quan s’està fent una dieta?

Bàsicament, per tres motius: per mantenir la pell ben hidratada, per augmentar la sensació d’estar tip i per evitar que l’orina estigui molt concentrada.
S’ha de beure aigua en dejú? 

Les persones sanes han de beure entre un litre i mig i dos litres al dia. L’hora és indiferent.
En quines circumstàncies és aconsellable beure més aigua de l’habitual?

Quan les temperatures són molt altes, quan es fa molt exercici físic, quan es té febre o quan es tenen pedres al ronyó.

Scroll al inicio
Ir al contenido