Consells alimentaris quan es prenen anticonceptius orals

L’ús d’anticonceptius orals (ACO) de forma perllongada en el temps implica una exposició a dosis baixes d’estrògens. Aquest fet s’ha relacionat amb una desmineralització òssia. També s’ha relacionat amb un dèficit de vitamina B6.

L’ús d’anticonceptius orals (ACO) de forma perllongada en el temps implica una exposició a dosis baixes d’estrògens. Aquest fet s’ha relacionat amb una desmineralització òssia. També s’ha relacionat amb un dèficit de vitamina B6.

Sovint les dones que prenen ACO expliquen que experimenten un augment lleuger de pes,  i que es troben més inflades i amb sensació de cames pesades.

Per aquestes raons, quan es pren ACO durant llargues temporades  s’han de fer uns ajustaments a la dieta:

  • Per evitar l’augment lleuger de pes, és important seguir una dieta equilibrada en la qual les verdures i les hortalisses hi siguin presents: cal prendre’n un bon plat en cada àpat      principal. A més, al llarg del dia haurem de prendre un parell de peces de fruita.
  • Per evitar la tendència a la desmineralització òssia haurem d’assegurar una bona aportació de calci i de vitamina D.
    • El calci el podem aconseguir amb la ingesta de 3 racions al dia de productes làctics:  1 ració són 200 ml de llet –tant se val si és sencera o desnatada-; o 2 iogurts; o 100 g. de formatge fresc, o 50 g.  de curat. Si ens costa arribar a aquestes quantitats, podem prendre aliments funcionals (són aquells aliments que han estat modificats per aportar-nos  un valor afegit) com ara les llets o els iogurts enriquits amb calci.
    • L’aportació  de vitamina D l’aconseguirem amb la ingesta de dos a tres cops per setmana de peix blau (sardina, salmó, tonyina,  verat, anxoves, etc.) i de tres a quatre       ous per setmana. És recomanable prendre el sol cada dia de 15 a 30 minuts per facilitar l’assimilació d’aquesta vitamina, encara que en les nostres latituds ( a diferència, per exemple, dels països nòrdics ) amb la nostra vida diària al carrer ja en tindrem prou.
  • L’ús d’ACO també ens podria provocar un dèficit de vitamina B6. Per evitar-ho hem de fer una ingesta rica en llegums (especialment la soja), cereals integrals, civada , carn, peix,  fruita seca, llevat de cervesa…
  • La ingesta d’àcids grassos rics en omega-3 (que tenen un efecte antiagregant plaquetari) la podem reforçar amb aliments com ara els peixos blaus, la fruita seca (especialment les nous), les llavors de lli, la soja i també amb els aliments funcionals enriquits amb omega-3.

 

Birth control pills.

Scroll al inicio
Ir al contenido